tisdag 30 juni 2015

Du är aldrig ensam

Författare: Sarah Dessen
Antal sidor: 461
Förlag: Rabén & Sjögren
Originaltitel: Lock and Key
Översättare: Ylva Kempe
Serie: -

Handling (från Goodreads):
Ruby Cooper förväntar sig alltid det värsta. Då slipper hon bli besviken. Och hennes liv vänds uppochner när hennes mamma en dag sticker hemifrån och lämnar kvar Ruby i det fallfärdiga huset de bott i. Ruby vill bo kvar, men eftersom hon är under arton får hennes storasyster vårdnaden om henne och hon måste flytta dit.

Det är bara det att systern lever ett helt annat liv än Ruby och hennes mamma gjort. Hon har gift sig rikt, hon bor i ett välbärgat, flott område, och hon skickar Ruby till privatskola. Men hur ska hon passa in?

Omdöme:
Woop woop! Perfekt bok att sitta och sträckläsa (sträckläste bara halva boken visserligen, men ändå) ute i solstolen den enda soliga dagen vi verkar få här i Sverige! (För ärligt talat vädret har varit rätt kasst hittills.)

Så, då har jag läst ut en femte bok av Sarah Dessen och..... Jag tror att den får hamna i mitten någonstans. Den var bra, men samtidigt fann jag den väldigt seg, och jag gillade inte karaktärerna lika mycket som jag ville göra (bortsett från Jamie.)

Den kändes något mörkare än de andra böckerna jag läst av Dessen. Visserligen fick man fortfarande den där somriga feel-good-känslan, men det fanns en hel del seriösare problem inblandade. Mellan varven kändes det på något sätt lite tvingat och... nästan fånigt, men allt som allt gillar jag verkligen hur Dessen drar in mer allvar i berättelsen.

Okej, nu är det såhär. Ruby. Huvudrollen. Den där personen som man ska känna igen sig i och till och med gärna se upp till med tanke på att man mer eller mindre är fast i den personens huvud genom en hel bok.
Jag har ingen aning om vad jag tycker om henne.
Mellan varven gillade jag henne men mellan varven var hon bara... skum? Jag vet inte ens. Om någon skulle be mig att beskriva henne skulle jag troligen bara rycka på axlarna och rulla in under sängen eller något.
Ungefär samma sak gäller Nate, som är Rubys hemskt trevliga granne. Jag fick inget grepp om någon av dem.
Men så har vi Jamie, som är Rubys syster Coras man. Alltså herreguuuud så cooooool. Det är nästan så att jag inte bryr mig om resten Jamie förtjänar fem stjärnor bara sådär. Poof. Femstjärnig Jamie.
Cora gillade jag också, efter några kapitel.

Trots att jag inte blev så fäst vid vissa av karaktärerna och trots att den var något seg och trots att jag blev något besviken så är det fortfarande en väldigt läsvärd bok. Speciellt om ni läser den på sommaren och bara vill ha något att koppla av till. Har man väl påbörjat boken är det svårt att släppa den ifrån sig, just för att det är en Dessen-bok och det är det hennes böcker gör till läsarna - de fängslar. Det spelar ingen roll om boken är en total katastrof eller ett mästerverk, för atmosfären och språket är bara så bra.

Så, en helt okej bok som inte riktigt levde upp till mina förväntningar, men som ändå var långt ifrån dålig. Har du läst och gillat andra böcker av Sarah Dessen bör du utan tvekan prova dig på den här också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Jättekul att du vill kommentera! Men acceptera att kommentarer som jag inte tycker är nödvändiga kommer att tas bort! :D