torsdag 28 februari 2013

Chanslös

Författare: Gail Carriger
Antal sidor: 376
Förlag: Styxx Fantasy (Superstort tack för boken!)
Originaltitel: Changeless
Översättare: Lena Karlin
Serie: Parasollprotektoratet #2
Första meningen: "De är vad, sa du?"

Spoilers kan komma, om du inte läst första delen i serien, Själlös/Soulless!

Handling (från Goodreads):
Alexia Tarabotti, numera Lady Maccon, trivs i sin nya tillvaro som fru till Conall Maccon, Londonvarulvarnas alfa. Men hennes idylliska tillvaro störs snart då varulvsregementet återvänder från utlandet och slår ner sina tältpinnar på hennes gräsmätta. samtidigt sveper en farsot in över London, och den påverkar stadens övernaturliga invånare på ett skrämmande sätt.

På order av drottningen fattar Alexia sitt para­soll, går ombord på ett luftskepp och ger sig av mot Skottland, ursinniga varulvar och en märklig egyptisk mumie. Men det verkar som om någon helst ser att hon inte når sin destination och Alexia måste inse att det finns situationer som inte ens en kopp te kan rädda!

Chanslös är andra delen i Gail Carrigers charmiga och humoristiska steampunkserie om den själlösa Alexia Tarabotti. Det är en spännande steampunkroman fylld av humor, romantik, öronmuffar, haggis och luftskepp.

Omdöme:
Det var så skönt att vara tillbaka i denna underbara värld! Redan från första sidan kände man hur man helt plötsligt var tillbaka i Carrigers 1800-tals-värld fylld med vampyrer och varulvar (och parasoll.)
   Måste även säga att jag nog gillade den här delen mer än den första.

Det är så otroligt hur författaren lyckas gestalta omgivningen på ett så bra sätt! Allas sätt att tänka om saker (hattar, hyfs, te) är så galet verkligt! Ibland undrar man ju om författaren själv levde på 1800-talet, men med tanke på hennes ålder verkar det ju inte särskilt trovärdigt. Men man vet ju aldrig...

Karaktärerna är lika underbara som förut. Herregud vad jag älskar lord Akeldama! En av de ABSOLUT bästa karaktärerna som någonsin funnits! Dock var han inte med så mycket i den här delen, vilket var lite sorgligt, men har jag tur får jag se mer av honom i resten av delarna.
   Även huvudrollen Alexia är underbar. Hon sticker ut jämfört med de flesta andra, och är inte rädd för att uttrycka sig. Det är något man inte kan låta bli att gilla hos henne.
   De andra karaktärerna är också otroliga, men om jag skulle skriva något om alla skulle det ta evigheter.

Tempot kunde jag tycka var lite segt i första delen. I den här är det lite mera fart. Även om det inte hoppas från den ena händelsen till den andra, så känns det hela tiden väldigt intressant.
   Det här är en bok som har lite av varje. 1800-tal, huvudroll som slår ihjäl sina fiender med parasoll, kärlek, fjolliga men smarta vampyrer, fantasy, te, luftskepp, fula hattar, fransyskor, uttrycksfulla italienare, och mycket mer.
   En serie alla borde läsa.

1 kommentar:

  1. Fick denna i julklapp och jag tror verkligen jag ska ta tag i den snart! :D

    SvaraRadera

Hej! Jättekul att du vill kommentera! Men acceptera att kommentarer som jag inte tycker är nödvändiga kommer att tas bort! :D