onsdag 28 november 2012

Du Glömde Säga Hejdå

Författare: Sarah Dessen
Antal sidor: 433
Förlag: Rabén & Sjögren
Originaltitel: What Happenend to Goodbye
Översättare: Gudrun Samuelsson
Serie: -
Första meningen: Bordet var kladdigt, det var ett flottigt fingeravtryck på mitt glas och vi hade suttit i tio minuter utan att se skymten av någon servitris.

Handling (kopierad):
Ännu en ny stad och ännu en ny skola. Inte för att Mclean har något emot det. Tvärtom, hon tycker det ska bli ganska skönt att gå vidare, att börja om, att bli någon ny. På ett nytt ställe kan hon vara vem hon vill: den klämkäcka hejarklacksledaren, den svåra tjejen som klär sig i svart eller hon som känner alla och går på alla fester. Mclean är van att byta roll, för hon och hennes pappa flyttar ofta. Väldigt ofta.


Men när de kommer till Lakeview blir allt annorlunda. Mclean har redan bestämt vem hon ska vara, men det hjälper inte. Plötsligt står hon där utan förklädnad, och den enda hon kan vara är sig själv. Men vem är egentligen den riktiga Mclean? Kanske kan grannkillen Dave hjälpa henne att ta reda på det.

Omdöme:
Det var nog i somras som jag såg Sarah Dessens böcker på varenda bokblogg. Och det var nog i somras jag tänkte: "Jag måste också läsa någon av hennes böcker." Det hände inte förrän nu.
   Det här är egentligen en bok man gärna vill läsa i en solstol med skinande sol. Men vet ni vad? Det funkar lika bra att läsa den nu när vintern närmar sig, boken utspelar sig inte ens på sommaren.

Jag hade ganska höga förväntningar på boken, samtidigt som jag egentligen inte hade så mycket förväntningar alls efter att ha läst vad de tyckte på Boktipset. Många tycker tydligen att den här var en besvikelse jämfört med hennes andra böcker. Jag är inte en av dem. Dels för att det här är första boken jag läser av Sarah Dessen (alltså kan jag inte jämföra med hennes andra böcker), och dels för att jag verkligen älskade den här.

Om det här var en annan bok skulle jag nog klaga på att tempot är lite långsamt, och att det faktiskt inte händer så galet mycket. Men här funkar det super! Jag var helt fast, och ville bara fortsätta läsa och läsa och läsa.
   Kan bero på det fantastiskt fina språket! Dessen använder mycket beskrivningar, och i vissa böcker kan jag lätt tröttna (jag är en sån som älskar dialoger), men inte i den här! Språket var nog det bästa med boken.

Och så kommer vi ju till karaktärerna, som jag tycker är superviktigt i en bok.
   Först och främst är jag kär i Dave (han är helt och hållet underbar i mina ögon.)
   Sen måste jag säga att Mclean är en jättehärlig huvudroll. Det var lätt att förstå henne, och hon var väldigt trovärdig.
   Jag tror inte det fanns någon karaktär jag inte gillade. Eller jo, möjligtvis Heather, men hon är inte särskilt viktig.
   De andra är toppen! Alla känns så äkta (även Heather)! Som om jag skulle kunna träffa någon av dem när som helst.

Så om ni är sugna på en väldigt fin historia utan övernaturliga saker (Hörde ni det? För ovanlighetens skull läste jag något utan övernaturliga saker! Hur ofta händer det, liksom?), rekommenderar jag den här starkt (Mer än starkt, faktiskt.)

Citat:
   "Folk kan inte motstå ett triangeldrama", sa Deb.
   "Är det vad det är?" frågade Dave. Han pratade med henne, men tittade rakt på mig och jag kände hur jag rodnade.
   "Nej", sa jag.
   Han ryckte på axlarna. "Vad synd. jag har alltid velat vara med i ett sånt."

4 kommentarer:

 1. Om du är kär i Dave blir du nog galen i killkaraktärerna i de andra Sarah Dessen-böckerna :D (Det är nästan Finnick-klass på dem alltså. Men bara nästan.)

  SvaraRadera
 2. Måste verkligen läsa någonting av Dessen snart!

  SvaraRadera
 3. Måste läsa någon Dessen bok snart! :)

  SvaraRadera
 4. Har varit intresserad av Sarah Dessen länge nu, hoppas att jag får någon av hennes böcker i julklapp! :)

  SvaraRadera

Hej! Jättekul att du vill kommentera! Men acceptera att kommentarer som jag inte tycker är nödvändiga kommer att tas bort! :D