lördag 6 oktober 2012

En bit av mig fattas

Författare: David Levithan
Antal sidor: 190
Förlag: Rabén & Sjögren (Jättestort tack för boken!)
Originaltitel: Love is the higher law
Översättare: Titti Persson
Serie: -
Första meningen: Min första tanke är: Mamma har dött.

Handling:
Det är en helt vanlig dag i New York. Claire är i skolan. Jasper sover. Peter skolkar. Men ingen av dem har någon som helst aning om vad som kommer att hända. Det har ingen.
   Det är den 11 september 2001.

Boken handlar till störst del om vad som händer efter att skyskraporna har kollapsat. Den handlar om hur Claire, Jasper, och Peter blir påverkade av det. Hur en stark vänskap bildas mellan dem, och hur de går vidare.

Omdöme:
Wow...
...
   Såklart har jag hört om den här händelsen tidigare, men det är först nu som jag fattar hur hemskt det måste ha varit. Mellan 2700 och 3000 döda (Om man räknar med de två sista planen som flög in i Pentagon och på ett fält utanför orten Shanksville.) Det är ju för fan (sorry) inte klokt!

Hur som helst... Tillbaks till själva boken.
   Jag gillar den verkligen verkligen verkligen.
   Det var så lätt att se händelsen framför sig när man läste! Som om man verkligen var där! Språket är så målande...
   Jag blev berörd efter att ha läst vilka personer boken är tillägnad åt:
   "Till Craig Walker
(som jag tillbringade den 11 september med).
Och till Eliot Schrefer (som satt mittemot mig när jag
skrev större delen av den här boken)."

Kom igen, hur blir man inte berörd av det där?

Jag gillar även de tre huvudpersonerna. Eller, jag gillar Claire och Peter. Jasper är jag lite småkär i ;) (det är sällan jag läser en bok utan att bli lite småkär i åtminstone en person.)

Det stod dessutom jättemycket kloka saker i den! Om livet, hur värdefullt det är. Jag kommer troligtvis bläddra igenom boken och skriva ner massa citat, för det glömde jag när jag läste (glömde = orkade inte). 
   Jag älskar även hur Levithan har blandat den hemska händelsen med humor och relationer. Det blir så mycket känslor då, och det är så det ska vara!

Citat:
"Det är det som skiljer oss från djuren, det som hindrar kaoset från att ta över, vår förmåga att sörja människor vi aldrig har mött. Jag tänder ljus efter ljus efter ljus.
   Det är meningslöst, men det är det enda jag kan göra."

Citat från Goodreads för att jag inte hittade det svenska i boken:
"Gone is not forgotten, but our lives cannot be a memorial. This city cannot be a memorial. This city has to be a city. Our lives have to be our lives."

Absolut läsvärd.

2 kommentarer:

  1. Sv:
    Vem var Finnick nu igen? hahahaha på riktigt tror jag läste serien med min bokcirkel i åk 6 alltså 2 årsedan, minns typ nada bara att jag inte var så jätteförtjust i serien en okej bok men inget jag kom ihåg... därför förstod jag inte heller hypen om boken som typ börja för något år sen :)) har inte sett filmen men snart planeras en omläsning får se vad som händer då :)

    SvaraRadera
  2. Å... Nu vill jag också läsa den boken!:)

    SvaraRadera

Hej! Jättekul att du vill kommentera! Men acceptera att kommentarer som jag inte tycker är nödvändiga kommer att tas bort! :D